Perenniális – egész évben jelenlévő allergének

Szerző: Léda - Dátum: - Kategória: Allergia, Egészség, Tudomány

Penész

Allergiát okozó anyagok – allergének, III. rész

Háziporatka-allergia

A lakáson belüli allergének közül a háziporatka, pontosabban az atka ürüléke okoz leggyakrabban allergiát. A háziporatkák kb. 0,3 mm hosszú, a pókokkal közeli rokonságban álló ízeltlábúak. Két legfontosabb fajuk a Dermatophagoides pteronissinus és a Dermatophagoides farinae. A magas, 65-80%-os páratartalmat és a 17-25 °C közötti hőmérsékletet kedvelik.

Az atkák az emberi bőrről lehulló hámpikkelyekkel táplálkoznak. Naponta egy emberről kb. 5 gramm hám válik le, mely egymillió atka számára elegendő táplálék 1 napra. 1 g házipor 15.000 atkát is tartalmazhat. Az atkák kedvenc megtelepedési helye az ágy matraca, a párna és a paplan. Nagy számban fordulnak elő a lakásban található szőnyegekben, kárpitozott bútorokban is. A háziporatka egész évben jelen van környezetünkben, de különösen télen, a fűtési időszak alatt okoz panaszokat.

Állatszőr- és tollallergia

Leggyakrabban házi kedvenceink, a kutya és a macska bőre, szőre, nyála, vizelete okoz allergiás tüne- teket, de allergiát okozhat a tengerimalac, degu, aranyhörcsög, és egyéb lakásban tartott kisállat is. A lószőr is erős allergén, így aki lovagol, vagy lovak közelében él, ha arra hajlamos, lószőrallergia alakulhat ki. Ugyanígy allergiás tüneteket okozhat a nyúlszőr is.

Madártollak közül Magyarországon elsősorban a liba- és kacsatoll, ritkábban a csirketoll okoz tüneteket. Allergiás tünetek esetén azonban gondolni kell a lakásban velünk élő díszmadarakra is.

De nemcsak az élő állat szőre szerepelhet allergénként, hanem szőrmék, sapkák, bundák, szőnye- gek, sőt akár pulóver vagy az alvásra használt tollpárna is.

A halaknak nincs szőre, de mégis jelentkezhet probléma. A szárított haleledel például tartalmazhatja a kicsi, csak mikroszkóppal látható élőlényt, a háziporatkát, melynek váladéka a levegőbe kerülve allergiás tüneteket okozhat.

Penészgomba-allergia (lakáson belüli, indoor gombák)

A gombaspórák a meleg, sötét és nedves helyeket kedveli. A fürdőszobában a lefolyók mellett, a mosdókagyló mögött, a tapéta alatt, légkondicionáló készülékekben vagy a cserepes növények földjén lelhetők fel. A lakáson belül élő gombák közül az Aspergillus és Penicillium törzsek a legfontosabbak.

Folytatás: Ételallergének (nutritív allergének).

Címkék: , , , , , , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése