Öko-mosószerek tesztelése

Szerző: Léda - Dátum: - Kategória: Egészség, Életmód, Környezetvédelem

Mentsük meg a Földet Öko-mosószerek

A hosszú évek rutinja után nehezen veszi rá magát az ember, hogy feladja a jól bevált szintetikus szerekkel járó kényelmet: gondoljunk csak a frissen mosott ruhákra és a szárítót körbelengő orchideaillatra, vagy a minden kórokozót eltávolító „tömegpusztító” vegyszerre, amit már évek óta használunk. De lássuk be: legyenek ezek bármennyire is kifogástalan ipari termékek, esetükben a környezetkímélő szempontokat kevéssé veszik figyelembe a gyártók.

Velük szemben élik fénykorukat a környezetbarát termékek, melyek könnyebben lebomlanak, így a szennyvíz révén nem terhelik az élővizeket. Az ökoszereket soha nem tesztelik állatokon, összetevőik között pedig jóval több a növényi eredetű anyag (pl. répacukor, kókuszolaj, pálmaolaj stb.), sokszor bioforrásokból.

A Házipatika.com szerkesztősége gondolt egyet, és néhány terméket tesztelt, a tapasztalatokat pedig összegezték. Íme a tesztek eredménye, termékről termékre (a termékek nevére kattintva bővebb információt olvashat mindenről a www.egeszsegbolt.hu-n).

Impresan ruha és mosógép fertőtlenítő (1250 ml)

Ígéret: Mosás közbeni fertőtlenítésre (ruhák, mosógép), baktériumok, gombák és bizonyos vírusok ellen. A ruháknak illatot is ad, és valamennyire lágyítja is őket.

HP Tapasztalata: „Nehéz dolgunk volt az öblítővel, mert egy illatanyag-mentes fertőtlenítő készítményt sikerült kipróbálni. A megszokott, folyékony mosószert használva a ruhákon megmaradt a mosószer illata, talán egy kicsit tovább is, mint a hagyományos öblítővel kezelve. A fertőtlenítő hatást otthoni körülmények között lehetetlen értékelni, de minden kisgyerekes szülő szeretné megóvni csemetéjét a kórokozó baktériumoktól, ezért nekik kifejezetten ajánlható. A ruhák nem lettek tőle olyan puhák, mint a bolti öblítőkkel kezelve, de ez csak a törölközőknél volt érezhető. Összességében mindenkinek ajánlott, aki tart attól, hogy a ruháin vagy a mosógépében pangó vízben kórokozók telepedhetnek meg.”

Gallseife marhaepe szappan (100 gramm)

Ígéret: hatékony folteltávolító szappan, vér, fű, sár, étel szennyeződések esetén. Könnyű vele dolgozni, csak jól be kell dörzsölni a megnedvesített foltot.

HP Tapasztalata: „A tavaszi nagytakarításnál jó szolgálatot tett, ugyanis ezzel mostuk ki a mikroszálas kendőket. Mivel az ablakokat szeretjük vegyszer nélkül takarítani, kellemes folytatást ígért ez a bioszappan, hiszen tökéletesen kitisztította a textilből a szennyeződést. Azt nem állítom, hogy bármilyen makacs foltot kihoz a ruhából, mivel egy olasz étel elkészítésénél néhány szószos pöttyel lett gazdagabb a ruhám, és hiába láttam hozzá azonnal a kitisztításához, a bioszappan egyedül nem bírt vele.”

Antiallergén folyékony mosószer, levendulás (próbaflakon)

Ígéret: Az illatmentes folyékony mosódiónál némileg sűrűbb mosódió főzet és olajok, így nem kell öblítőt használni a mosáshoz. Természetes, kevertszálas és szintetikus anyag tisztítására.

HP Tapasztalata: „Az alacsony hőfokot is szem előtt tartva egyből arra gondoltam, hogy a téli kabátom kímélő mosására vetem be a „csodaszert”. A várakozásaimnak és az ígéreteknek megfelelően valóban nem lett a ruhának tolakodó illata, pont annyira csak, amennyire talán távol tartja a szekrényben a molyokat a következő télig.”

Mosódió próbacsomag (30 g)

Ígéret: Zsíroldó hatásának köszönhetően eltávolítja a szennyeződést a textíliából anélkül, hogy a színek veszítenének élénkségükből, vagy hogy kárt tenne az anyag szerkezetében.

HP Tapasztalata: „A mosódió igazán puhává tette a ruhákat, más volt a tapintásuk száradás után, mint amit eddig megszoktam. Egyelőre a fehér ruháknál sikerült tesztelnem, ez esetben szép tiszta lett minden. Öblítőként van, hogy ecetet használok mellé, mert ez tisztít, fertőtlenít és a mosógépnek is jót tesz. A ruháknak jó illata lesz tőle, amit két-három csepp kiváló minőségű illóolajjal tehetünk még kellemesebbé.”

Mosóparfüm MIX (8×10 ml)

Ígéret: Jobb, mint a sima illóolaj, mert oldódássegítőt tartalmaz, ezért kiválóan keveredik a vízzel, egészen kicsi mennyiségnek is nagyon intenzív az illata.

HP Tapasztalata: „Nagyon finom illatú mosóparfümök, csupa természetes anyag, nem viszket tőle a bőröm. Természetes, nem tolakodó illat, a készletnek köszönhetően változatos, könnyű használni, kiadós. Ráadásul nemcsak mosáshoz lehet használni, hiszen a szekrény is illatosítható velük. És sokkal kisebb helyet foglalnak el, mint az öblítős flakonok. A mosóparfümök azóta igazi kedvenccé váltak, ekcémára hajlamos, gyakran viszkető bőröm pedig meghálálta az új tisztítószereket, jól esik neki a lágyabb, hűsebb, de mégis kifogástalan ruhákba bújni.”

Almawin oxigénes fehérítő (500 g)

Ígéret: Folteltávolító hatás már 30 C-tól. Feloldja a szerves foltokat (fű, gyümölcs, vörösbor) megakadályozza és eltávolítja a mosott anyagok és függönyök szürke fátyolosodását.

HP Tapasztalata: „Az eddig megszokott mosószódához képest nem éreztem sokkal hatékonyabb fehérítőnek ezt a szert, kipróbáltam viszont az utasítás szerint egy teafoltos csészén is, ami eddig tisztíthatatlannak bizonyult hagyományos úton. Bevált.”

Mosódió párna (10 g mosódió egy vászonzsákban)

Ígéret: A klasszikus mosódióhoz képest garantáltan nem hagy foltot, magas hőfokon sem. Egy tasak háromszor újrahasználható.

HP Tapasztalata: „Nem hittem abban, hogy működik. Azon a hétvégén szokás szerint három mosást terveztünk – a feleségem mindig külön mossa a fehér, a bézs-pasztell és a sötét színű ruhákat – és az egyik zacskó a világos, színes ruhák mellé került a gépbe. Meglepően jó eredményt hozott, bár a gyerekek játszótéri ruháin található foltok kifogtak rajta. A másik tasak a sötét ruhák mellé került, és nem lehetett panasz a hatékonyságra. Igaz, egy szuper programokkal dolgozó mosógép talán mosószer nélkül is tűrhetően tisztítana, de itt látható volt a különbség. Ugyan mi nem próbáltuk, de a leírás szerint mosogatógépben is érdemes tesztelni a kis zsákokat!”

Marhaepe-enzimet tartalmazó, szórófejes folyékony folttisztító szappan (100 ml)

Ígéret: Eltávolítja a gyümölcs-, vér-, zsír-, tinta- stb. foltokat akár az élénk színű szövetekből is, de gyapjúhoz és nem színtartó textíliához nem javasolják.

HP Tapasztalata: „Nálunk ipari mennyiségben halmozódnak a szennyes ingek, amelyek nyári időszakban természetesen extra beavatkozást követelnek. A folttisztítót először dörzsölés nélkül alkalmaztam, de az volt a tapasztalat, hogy érdemes rásegíteni.”

(Forrás: Házipatika.com)

Címkék: , , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése