Hamarosan virágzik a parlagfű!

Szerző: Léda - Dátum: - Kategória: Allergia, Egészség

Allergia-gazalarc

Országszerte virágzás előtti állapotban van a parlagfű, az allergén gyomnövény néhány napon belül kezdi szórni a pollenjeit. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal július 1-jétől bírságolhat a parlagfű miatt, az első kényszerintézkedéseket már el kellett rendelni. A felderítést a földhivatalok munka- társai végzik, 150-200-an vesznek részt a felderítésben, és körülbelül ennyien foglalkoznak a kény- szerkaszálással is. Annak, akinek földjén parlagfüvet találnak, ki kell fizetnie az irtás költségeit és a bírságot is, utóbbi 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Mivel a napraforgó- és gabonaföldek jelentős részén különböző mértékben ugyan, de jelen van a parlagfű, különösen fontos, hogy a tarlókon elvégezzék a tárcsázást a betakarítás után, hogy a magok a földbe kerüljenek. A kikelt növényeknél meg kell ismételni a talajmunkát, így ezzel a módszerrel gyakorlatilag teljesen ki lehet irtani a parlagfüvet.

Hazánkban csaknem 2 millió ember allergiás valamire, közülük egyes források szerint 60 százalékra tehető a parlagfűre érzékenyek aránya, és körülbelül 1/3-a súlyos allergiás. Rohamosan nő az asztmás betegek száma is.

(Forrás: Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

Címkék: , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése