Veszélyben a méhek

Szerző: Léda - Dátum: - Kategória: Környezetvédelem, Tudomány

Méhecske feje

A képviselők azonnali intézkedéseket sürgetnek a méhek pusztulása ellen. A Föld méhpopulációjának nagysága az 1970-es évek óta mintegy 60 százalékkal csökkent. Környezetszennyezés, klímaváltozás, a mobiltelefonok elterjedése? A jelenség pontos okai mindmáig feltérképezetlenek. A méhek mindenesetre rendkívül fontosak az ökoszisztéma fenntartásához, kipusztulásuk akár az emberi faj végét is jelentheti.

Albert Einstein egyszer állítólag kiszámolta: ha a méhek eltűnnének a Föld színéről, az emberiség nem lenne képes életben maradni négy évnél tovább. A Nobel‑díjas fizikust idézi az EP weboldalának Neil Parish (néppárti, brit) az EP mezőgazdasági szakbizottságának elnöke, a témában jegyzett parlamenti állásfoglalás szerzője. „Ha továbbra is elhanyagoljuk a globális méhpopulációt, akkor ennek drámai hatása lesz a világ már amúgy is szűkös élelmiszerkészleteire” – érvel a brit képviselő.

Bonyolultabb a világ Micimackó óta

Gyermekkorunk felejthetetlen hőse, Micimackó is igen kedvelte a mézet. „Ami pedig azt illeti, ha valaki már méh, ezt a minőségét arra szokta felhasználni, hogy mézet készítsen” – tanakodott a csekély értelmű medvebocs, amikor egy tölgy koronájából hangos döngicsélés és zümmögés ütötte meg a fülét. Majd így szólt: „A mézkészítésnek pedig egyetlen értelmes okát és célját abban látom, hogy én a mézet megegyem.” (a szerk.: Karinthy Frigyes fordításában)

Ennél sajnos azonban némiképp szélesebb látókörből kell szemlélnünk a kérdést. Szakértők szerint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek előállítása 76%-ban a méhészeti ágazattól, az Európában termesztett zöldségek 84%-a pedig a beporzástól függ.

Mobiltelefonok gyilkolják a méheket?

Nem ismert pontosan mi a méhek pusztulásának oka. Tudósok szerint részben a mobiltelefonok lehetnek felelősek méhek ezreinek rejtélyes eltűnéséért, mivel az általuk kibocsátott jelek zavarják a méhek természetes radarját, amelynek segítségével a rovarok visszatalálnak a kasukba pollengyűjtő körútjuk után. Az így elveszett méhek a természetben hamarosan elpusztulnak.

A kórokozókra és leküzdésükre vonatkozó kutatások ma még gyerekcipőben járnak, ezért Neil Parish (néppárti, brit) az EP mezőgazdasági szakbizottsága nevében a szerdai plenáris ülésen szóbeli kérdést intéz az Európai Bizottság képviselőjéhez. A képviselő, többek között, arra kíváncsi, mit tesz a Bizottság a virágporban és nektárban gazdag ökológiai kompenzációs övezetek, illetve a közutak mentén a virágport védő övezetek létrehozásáért?

„Többet kell beruháznunk a méhkutatásba annak érdekében, hogy feltérképezzük a zsugorodó méhpopuláció pontos okait. Az azonnali cselekvés elmulasztásának katasztrofális következményei lehetnek” – jelentette ki Parish.

Veszélyben az európai méhállomány

Az európai méhészet egyre nagyobb nehézségekkel küzd, egyre nehezebb fenntartani az európai méhállományt. A módosított és kezelt vetőmagvak használata miatt egyre inkább csökkennek a virágpor- és nektárforrások, ami pedig a méhpopuláció hanyatlásához vezet. Emellett komoly veszélyt jelentenek a házi méhekre a vírusok és gombás fertőzések, valamint a varroa atka és a nosema ceranae nevű parazita terjedése is. Télen a méhészek gyakran az állomány 50-80 százalékát veszítik el.

Címkék: , , , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése