A penész komoly bajokat okozhat

Szerző: Léda - Dátum: - Kategória: Egészség, Életmód

Penészgomba

Penészgomba telepek ott alakulnak ki a lakásban, ahol a falban, falon, nyílászárók körül vizesedés alakul ki, vagy ahol nem szellőztetik ki elégszer a lakást és a lakásban főzéssel, fürdéssel keletkező gőzt és a lélegzéssel keletkező párát. A penészgombák számos betegségért felelősek, a bőr és légutak irritációját okozzák, légúti betegségekhez vezethetnek, súlyosabb esetben toxikus reakciókat is kiválthatnak. Felelősek lehetnek idegrendszeri és depressziós panaszokért is. Ahol kisgyermekek vannak, ott különösen fontos megszüntetni a penészesedést, mivel jelenléte növeli annak veszélyét, hogy a gyermek később allergiás lesz, akár többféle anyagra is. Ha pedig a penészgomba mellett házipor-atkáktól is hemzseg a ház vagy a lakás, akkor biztosak lehetünk abban, hogy rövid és hosszú távon is kellemetlen tünetek jelentkeznek.

PenészgombaMegelőzni könnyebb a penészesedést, dohosodást, ha már ugyanis megtelepedett a penész, roppant nehéz kiirtani. Az egyik tényező a penészesedésben a hőhidak kialakulása. Hőhidaknak azokat a felületeket nevezzük, ahol az elégtelen szigetelés miatt hamarabb kihűl télen a fal. Ezen a helyen lecsapódik a pára és könnyedén megtelepednek a penészgombák. A szigetelés javítása tehát az egyik feladat. A szakértők szerint ott, ahol műanyag nyílászárókat használnak és a lakás szellőzése nem megoldott, szintén megjelenik a penész a falakon. Ezekben a lakásokban gyakran szellőztessünk és csináljunk kereszthuzatot, persze úgy, hogy az otthon ápolt beteget ne érje huzat, és ne feküdjön percekig hidegben. Ha mód van rá, ki lehet cserélni a műanyag ablakkereteket fa nyílászárókra.

A penészes, nedves falakat a fal kezelése után újra kell festeni speciális festékkel. Ha három lépésben történik a kezelés, akkor penészeltávolító, penész megjelenését gátló anyagot használnak, majd ezután penészölő festéket. Érdemes szakértők véleményét kikérni, mivel a felhasználók tapasztalatai szerint nem minden festék alkalmas a penész eltávolítására, bizonyos típusokat a fal egyszerűen ledob magáról, a már korábban felvitt festékrétegekkel együtt. A falban rendszerint akkor jelenik meg a nedvesség, ha az, akár kívülről is, de folyamatosan vizesedik. Például lyukas az eresz és az esővíz a falakra folyik. Az erdők szélén, vízpartokon álló házakat eleve több nedvesség éri. Elképzelhető, hogy a külső hiba elhárítása után a lakásban a vakolatot is el kell távolítani, mivel olyan mértékű a penészesedés, hogy másképp nem lehet megszüntetni. (Különösen a feketepenész veszélyes az emberre, ha ez borítja például a fürdőszoba falát, sokszor már a szimpla átfestés nem segíthet.) Ha a bontás után kiszáradt a fal, akkor lehet újravakolni és újra festeni.

Penészgombás sarok

Takarításkor ügyelni kell arra, hogy a felmosás közben és után alaposan szellőztessünk, lehetőleg ne szárítsunk ruhát a lakásban, de ha máshol nem tudunk, akkor sűrűn szellőztessünk. A falat ne érje víz, a szőnyegek se legyenek nyirkosak, nedvesek, a nedves porszívó használata után hagyjuk megszáradni a kárpitokat, szőnyegeket, és persze sűrűn szellőztessünk. Érdemes úgynevezett szilikonlabdát beszerezni – a legtöbb barkácsüzletben kapható – és olyan helyen tárolni, ahol kisgyermekek és háziállatok nem érhetik el. A labda magába szívja a nedvességet, párát, így az nem a falon csapódik le. Így megelőzhető a penésztelepek kialakulása vagy újbóli megjelenése.

[Eredeti cikk szerzője: Sz. Banadics Éva-Szegedi Éva; forrás: origo.hu]

Címkék: , , , , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése