Hogyan védekezhetünk a háziporatka ellen?

Szerző: levee - Dátum: - Kategória: Allergia, Egészség, Életmód

Porcicák

A háziporatka-allergia tüneteinek csökkentéséhez alapvetően fontos az atkaszám jelentős csökkentése. Legfontosabb talán a hálószobánk, ágyneműnk atkátlanítása, hiszen itt életünk 25-30%-át töltjük. A hálószoba, az ágynemű az atka egyik legkedveltebb lakhelye a sok hámsejt, a magas páratartalom és a viszonylag magas hőmérséklet miatt.

Kárpittalanítás

A poratkák kedvenc élőhelyei közé tartoznak a szőnyegek, kárpitok, függönyök és bútorhuzatok. Az atkák elleni harc első lépése legyen ezek kiiktatása. A háziporatka-allergiában szenvedő beteg lakásának padlója lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen, a lehető legkevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek. A bútorok bőr-, illetve műbőrborításúak legyenek.

Porszívók

A rendszeres takarítás és porszívózás az egyik legeredményesebb módszer az atkák elleni harcban. A porszívózás azonban csak akkor hatékony igazán, ha a porszívónak ún. HEPA-szűrője van (HEPA filter = high-efficiency particulate air filter – „nagy hatékonyságú részecskeszűrő”). Az atkák ugyanis annyira kicsik, hogy a hagyományos porszívó használata során könnyen átjutnak a porzsákon, ezzel is növelve a levegőben lévő allergének számát. A HEPA-szűrő 99,97%-os hatékonysággal szűri ki a por részecskéket, egészen 0,3 mikrométeres nagyságig, így csökkenti a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét.

Légszűrők és legkondicionálók

A légszűrők a levegőben keringő allergének kiszűrésére alkalmasak. Tudni kell azonban, hogy az allergén-utánpótlást (az atkák életét és anyagcseréjét) nem képesek megakadályozni. A légszűrők alkalmasak a légtérben lebegő részecskék, pl. atkák és háziállatszőrök, pollenek, gombaspórák, füstrészecskék, valamint részecskékhez kötődött radon kiszűrésére. Egy részük mechanikus elven működik. Ezek közül a legfejlettebbek az ún. „nagy hatékonyságú részecskeszűrők” (HEPA filter = high-efficiency particulate air filter). A légszűrők másik csoportja az elektromos töltéskülönbség alapján köti meg a részecskéket. Ilyen pl. az elektrosztatikus precipitátor, illetve a plasmacluster. A kombinált készülékek mechanikus és elektrosztatikus szűrő hatást is kifejtenek. Gázok megkötésére egyik típus sem képes, ilyen célra speciális kémiai filterek vagy aktív szénnel működő berendezések alkalmasak. Kontrollált vizsgálatok szerint azonban a légszűrő használata a környezeti kontroll egyéb módjai nélkül (lásd fent) nem eredményez számottevő klinikai javulást. Alkalmazásuk akkor jön szóba, ha az allergén-mentesítés más módszerei ellenére a panaszok nem csökkennek és feltételezhető, hogy a légtér allergéntartalma magas. A légkondicionáló berendezésekkel a házon kívüli allergének (pollenek, gombaspórák) jórészt kirekeszthetők a lakásokból, hivatalokból. A páratartalmat is csökkentik, ami az atkák és penészgombák számára teremt kedvezőtlen életfeltételeket.

Ágyneműk

Életünk 25-30%-át ágyban, párnák közt töltjük. Az ágynemű a legideálisabb atkatenyészhely, ezért a legerősebben itt vagyunk kitéve ennek az allergénnek. Az allergénszám és a kitettség csökkentése érdekében több lépést is foganatosíthatunk. Egyrészt az ágyneműt (paplant és párnát is, nem csak a huzatot) hetente mossuk. Használjunk sűrűn szőtt, speciális huzatot, amely nem engedi át az atkákat.

Plüssállat-mentesítés

A gyermekek igen gyakran játszanak és alszanak különböző plüssállatokkal. Sajnos bármennyire kedvesek is ezek a játékok, tudni kell, hogy igen jó búvóhelyet jelentenek az atkák számára. Lehetőleg az allergiás gyermekek ne aludjanak plüssállattal. Igyekezzünk olyan állatot beszerezni, amely magas hőfokon hetente mosható. Ha ez nem lehetséges, akkor hetente fagyasszuk le a játékállatot legalább 12 órára. A leghatékonyabb, ha a fagyasztás után mosunk is, ugyanis a fagyasztás elöli az atkákat, de megmaradnak az allergének. Ezeket a mosás tudja eltávolítani. Az atkákra a napfény is pusztítólag hat, ezért az állatok napoztatása is megfelelő megoldás lehet. Sajnos az allergének ez esetben sem távoznak, ezért a mosás itt is indokolt.

Címkék: , , , , , , , , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése