Hosszabbodik a parlagfűszezon?

Szerző: levee - Dátum: - Kategória: Allergia, Tudomány

virág pollen

Amerikai kutatók február közepén hozták nyilvánosságra azt a tanulmányt, melyben az elmúlt 16 év adatait vizsgálva megállapították: a klímaváltozás hatására évről évre hosszabb ideig virágzik a parlagfű, és ez a jelenség a magasabb szélességi körök felé haladva  egyre rosszabb.

A tudósok az Egyesült Államok adatait vették alapul: ezek alapján 2009-ben például egyes területeken 27 nappal tartott tovább a – többek között –  asztmatikus tüneteket és szénanáthát okozó parlagfű pollenszórása, mint 1995-ben. Mindemellett egy meglepő felfedezést is tettek: azokon a területeken, ahol időtartamát tekintve rövidült a pollenszezon, a virágpor mennyiségét tekintve még ott is meghaladták az utóbbi évek értékei a vizsgálat kezdetén mért értékeket.

Parlagfűpollen elektron-mikroszkóp felvételen


Ugyan a kutatások Észak-Amerikában folytak, és csak a parlagfűre terjedtek ki (azért pont erre a növényre, mert ennek pollenszórását könnyen nyomon lehet követni), nagy a bizonyossága, hogy a klímaváltozás tekintetében hasonlóan „viselkedő” Európában is ugyanez a jelenség zajlik: vagyis minden évben egyre több parlagfűpollen kerül a levegőbe (jobboldali kép). Ezzel együtt a növény virágzási területe egyre északabbra tolódik, ezzel is tovább nehezítve az allergiások amúgy is keserves napjait. Mivel a parlagfű általában az első fagyok megjelenéséig is virágzik, annak következtében, hogy a felmelegedés miatt az első fagyos nap egyre későbbre tolódik, összességében hosszabb lesz a parlagfűszezon.

Egy korábbi német tanulmány szerint pedig az éghajlatváltozással együttjáró légköri szén-dioxid-koncentráció növekedése is jelentősen megélénkíti a pollentermelést. Karl-Christian Bergmann allergológus professzor hozzátette: a globális felmelegedés miatt megváltozó légköri áramlatok pedig még nagyobb területre képesek eljuttatni a levegőbe került virágporokat.

Úgy tűnik tehát, hogy az allergiások helyzete nem javul a közeljövőben, sőt, minden bizonnyal egyre többen lesznek azok, akiknek kellemetlen napokat okoznak majd a virágport szóró növények.

(Forrás: www.idokep.hu.)

Címkék: , , , , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése