Mi az allergia szó jelentése?

Szerző: levee - Dátum: - Kategória: Szógyűjtemény

ferfi orrot fúj

Az allergia a test abnormális válaszreakciója egy vagy több olyan anyagra, amely ártalmatlan a legtöbb ember számára. Az ergia görög szó, jelentése: valamire reagálni, választ adni. A belőle képzett allergia szó eltérő válaszadást, másképpen reagálást, más hatást jelent. A szervezet hibás védekezése ez, védekezünk valami ellen, ami ellen nem is kellene! Beszélünk perenniális, azaz egész évben tartó (pl. házipor) és szezonális allergiáról (pl. pollen).

Az allergia az első típusa a túlérzékenységi reakcióknak, mely úgy jön létre, hogy az allergén kapcsolódik az IgE molekulához, mely előidézi a masztociták és bazofilek degranulációját. Az így felszabadult anyagok (citokinek, interleukinek, hisztamin, prosztaglandinok) gyulladást váltanak ki a szövetekben.

A tünetek nagymértékben változnak attól függően, hogy milyen szervben történik az allergiás reakció. Így azok az allergének, melyek levegő által terjednek (mint például a pollen vagy az atkák) a légutak és a szem szaruhártyájának a gyulladását okozzák. Ilyen a szénanátha (allergiás rinithis), mely az orrnyálkahártya megvastagodását, orrváladékozást, tüsszentést, a szem irritációját, könnyezést okoz. Ha az allergén bekerül a tüdőbe, asztmás tüneteket is okozhat: nehézlégzés, köhögés, sípolás (wheezing). Ha az allergén az emésztőrendszerbe kerül a következő tünetek jelentkezhetnek: hasüregi fájdalom, hányinger, hányás, puffadás, hasmenés. A bőrön jelentkező allergiás reakciók, mint az ekcéma vagy az urticaria bőrpírrel, duzzadással járnak.

Súlyosabb esetekben a reakció nem marad lokalizált és az egész szervezetre kiterjed, ún. anafilaxiát okozva. Ebben az esetben az immunsejtekből rövid időn belül nagy mennyiségű kémiai mediátor szabadul fel, ami sokkos reakcióhoz vezet. Ez az állapot, kezelés nélkül (esetenként kezeléssel is) halálhoz is vezethet.

Több eljárás is létezik az allergia kimutatására, de alapvetően két típust különböztetünk meg: provokációs tesztek és vérvizsgálatok. A provokációs tesztek során kis mennyiségű allergénnel vagy allergén-kivonattal hozzák kontaktusba a szervezetet, általában a bőrt. Érzékeny egyéneknél meghatározott időn belül helyi reakció jelentkezik. A vérből általában az össz IgE mennyiségét szokták kimutatni. Ez azonban nem mindig megbízható, mert más betegségekben (parazitás fertőzésekben és bizonyos hematológiai betegségekben) is megnőhet az IgE szintje. Ezért pontosabb, ha az allergén-specifikus IgE-t mérjük, tehát azokat az IgE molekulákat, melyek az allergénnel kapcsolatba lépnek. A vérből kimutatható még az eozinofilek által termelt fehérje (asztma kimutatására) és a masztociták által felszabadított triptáz.

Címkék: , , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólások (2)

 • Dudás Levente

  |

  A betegvagyok.hu-n ez áll: „Az allergia két görög szóból ered. Allos-ergos: megváltozott történés, valami másként történik, nem a megszokott módon. A két görög szó összevonásából ered az allergia kifejezés. Korunk egyik leggyakoribb civilizációs betegsége, amely emelkedő tendenciát mutat minden korosztályban.”

  Válasz

  • Dudás Levente

   |

   Cle­ments von Pir­qu­et, bé­csi gyer­mek­gyó­gyász ad­ta ezt az el­ne­ve­zést a XX. szá­zad ele­jén.

   Válasz

Hozzászólás beküldése