Porból esznek, porrá lesznek

Szerző: Léda - Dátum: - Kategória: Allergia, Egészség

poratka

Az őszi és téli hónapokban a pollenalergia betegségben szenvedők fellélegezhetnek, ám ezekben a hónapokban sem maradunk allergia nélkül. Ez az időszak ugyanis az egyik legerőteljesebb a poratka allergiások számára.

Mit eszik  a poron a poratka?

Sokan téves következtetéseket vonnak le, amikor összekapcsolják az allergiás tünetek megjelenését a lakásban található por mennyiségével, mert bármennyire is azt hisszük – a leggondozottabb lakás sem pormentes! A lakásba beáramló levegő láthatatlan porszemcsék millióival kerül életterünkbe, mely egy másik téves következtetéshez vezet, hogy a poratka-allergia egyet jelent a háziporra való érzékenységgel.

A probléma hátterében valójában nem a házipor, hanem egy aprócska élőlény – a poratka áll.

A poratka mikroszkopikus méretűre feltöredezett, így a levegőben szálló ürüléke az, ami a jellegzetes allergiás tüneteket kiváltja, ha belélegezzük, megérintjük; s a lakáson belüli allergének közül a házipor-atka vezet leggyakrabban légúti allergiához.

Házipor-atka alatt a gyakorlatban két ízeltlábút értünk: a Dermatophagoides pteronyssust és a Dermatophagoides farinaet. Méretük szerint körülbelül 0,3 mm hosszúak, és a pókokkal állnak közeli rokonságban.

Az atkák száma késő tavasszal, nyár végén és kora ősszel megnövekszik, mivel a lakások levegőjének nedvességtartalma a fűtés hiánya miatt ilyenkor a legnagyobb. A téli, fűtéses időszak az atkák számára kedvezőtlen, számuk ilyenkor a legalacsonyabb. A magas páratartalmú környezet és a 17-25 °C közötti hőmérséklet a legkedvezőbb számukra. -20 °C-on, ill. 55 °C felett elpusztulnak, ezért azokat a textíliákat, amelyek feltehetően atkával szennyezettek (ágynemű, függöny), legalább 60°C-os vízben kell mosni, illetve le kell fagyasztani.

Az atkák az ember elhalt, lehullt hámsejtjeivel táplálkoznak, emiatt ott fordulnak elő nagy számban, ahol a hámsejtjeink felhalmozódnak: ágynemű, párna, bútorhuzatok, bútortestek, szőnyegek, plüssállatok.

Tények és a poratka

 • naponta az emberről kb. 1,5 gramm hám válik le, mely egymillió atka számára elegendő táplálék egy napra.
 • 1 gramm porban akár 200 házipor-atka is élhet.
 • egy két éve a szobánkban lévő párna súlyának 10%-át a már elhullott atkák és ürülékük teszi ki.
 • egy átlagos atka kb. 20 ürülék-gömböcskét helyez el naponta, ami azt jelenti, hogy az atkák néhány nap alatt a saját súlyuknak megfelelő mennyiségű ürüléket termelnek.

Házipor-atka okozta betegségek

Az allergiás megbetegedéseket a házipor-atka ürülékében található fehérje váltja ki. Az ürülék azért is veszélyes, mert főleg a téli időszakban, száraz levegőn beszáradva, feltöredezve a porhoz tapadva órákon keresztül tud lebegni a levegőben, így a lakás bármely részére könnyen eljut.

Légúti megbetegedés
A házipor-atka ürülékével elsősorban a légútjaink találkoznak, így allergiás nátha, asztma alakulhat ki. Egy nap folyamán kb. 9000 liter levegőt lélegzünk be. Orrüregünk egyik funkciója a felesleges részecskék kiszűrése. Sajnos azonban a 0,002 mm-nél kisebb részecskék igen nagy eséllyel eljutnak egészen a tüdőnkig. Ide tartozik a házipor-atka ürüléke is, mely amellett, hogy az orr-nyálkahártyára ki tud tapadni, a léghólyagokig is eljut.

Érzékeny személyeknél a háziporral való érintkezés vagy annak belégzése az orr nyálkahártyájának és a szem kötőhártyájának gyulladását (a pollenallergiához hasonlatos tüneteket, mint erős könnyezés, szemvörösség, -viszketés, orrfolyás, -dugulás, -viszketés, tüsszögés, szájpad-viszketés) idézheti elő. Később száraz, majd erőltetett köhögés jelentkezik, illetve a hörgők görcséből adódóan légúti elváltozások (nehézlégzés, fulladási roham, asztma) alakulnak ki.

Bőrkiütés
Másik jelentős találkozási felületünk a bőrünk, ahol csalánkiütés és különféle ekcémás elváltozás jelentkezhet, vörös, sokszor száraz felületű foltok formájában.
A tünetek többsége jellemzően éjszaka, illetve hajnalban jelentkezik, köszönhetően annak, hogy a legtöbb allergén az ágyneműben található, és alvás során találkozik bőrünk a bőrtünetek okozóival.

Diagnózis
A diagnózis felállításánál a szakorvos komplexen értékeli az összes körülményt, és annak megfelelően dönt. A kiindulási pont a jellemző tünetek előfordulása, amelyet alkaros bőrteszttel és vérteszttel egészíthetnek ki.
Természetesen a diagnózis felállításához szervesen hozzátartozik a jelentkező tüneteknek megfelelő szakorvosi vizsgálat, mint nátha esetén fül-orr-gégész, asztmatikus tüneteknél légzésfunkcióval kiegészített tüdőgyógyász, bőrtüneteknél bőrgyógyász szakvizsgálat.

Poratka allergia kezelése megelőzése

Kezelésként szóba jöhet: antihisztamin, lokális szteroid, immunmodulátor szer alkalmazása. Mint az allergia más típusainál, a poratka-allergia esetén is a legjobb kezelés a megelőzés, vagyis a házipor-atka szám lehető legerőteljesebb csökkentése.

Ágyneműk
Életünk 25-30%-át ágyban párnák közt töltjük. Az ágyneműnk pedig az egyik legideálisabb atka-tenyészhely. Ezért azt (paplant és párnát is, nem csak a huzatot) érdemes hetente mosnunk, illetve olyan sűrűn szőtt, speciális huzatot használni, mely nem engedi át az atkákat. Nyáron sokat segíthet az ágyneműk rendszeres napoztatása, ugyanis az atkák sötétszerető lények, a napsugárzás elpusztítja őket. Sajnos a már lerakott ürülék csak mosással távolítható el.

Kárpittalanítás
A poratkák további kedvenc élőhelye a szőnyeg, a kárpit, a függöny, a bútorhuzat. Az atkák elleni harc első lépése legyen ezek kiiktatása. A lakás padlója lehetőleg könnyen mosható, hézagmentesen záródó parketta, csempe legyen, a lehető legkevesebb szőnyeggel. A függönyök könnyű, műszálas anyagból készüljenek. A bútorok bőr illetve műbőrborításúak.

Porszívók
A rendszeres takarítás és porszívózás az egyik legeredményesebb lehetőség az atkák elleni harcban. A porszívót érdemes HEPA szűrővel ellátni (HEPA filter = high-efficiency particulate air filter), ugyanis 99,97%-os hatékonysággal szűri ki 0,3 mikron nagyságig a por részecskéket, és csökkenti a porszívózás miatt a levegőben szálló allergének mennyiségét.

Légszűrők
A légszűrők nagyban csökkentik közvetlen életterünk páratartalmát, s a levegőben keringő allergének (atka és háziállat allergének, pollenek, gombaspórák, füst) kiszűrésére alkalmasak. Sajnos azonban az allergén-utánpótlást, az atkák életét, és anyagcseréjét megakadályozni nem képesek.

Plüssállat-mentesítés
A gyermekek igen gyakran játszanak és alszanak különböző plüssállatokkal. Sajnos bármennyire kedvesek ezek a játékok, tudni kell, hogy igen jó búvóhely az atkák számára. Igyekezzünk olyan játékokat beszerezni, melyek magas hőfokon hetente moshatóak. Ha ez nem lehetséges, akkor hetente fagyasszuk le a játékállatot legalább 12 órára. A leghatékonyabb, ha a fagyasztás után mosunk is, ugyanis a fagyasztás elöli az atkákat, de megmaradnak az allergének. Ezeket a mosás tudja eltávolítani.

Atkaölő szerek
Az atkaölő szerek, az ún. akaricidek (pl. benzil-benzoát, cseppfolyós nitrogén stb.) hatása átmeneti, néhány hónap alatt az atkák ismét elszaporodnak. Az irtást tehát rendszeresen ismételni kell, ami viszont a költségeket növeli. Tudni kell azt is, hogy az akaricidek elpusztítják ugyan az atkákat, de a már jelenlévő allergénre nem hatnak.

Néhány jótanács poratka-allergiásoknak

 • A lakás levegőjének relatív páratartalmát tartsa 60% alatt, hőmérsékletét pedig 20 C° alatt.
 • Naponta kiadósan szellőztesse a szobákat, különösen a hálószobát! Lehetőleg egyformán fűtse a szobákat, s a levegőpárásítót ne tegye a fűtőtest közelébe!
 • A hálószoba legyen száraz, penészgombamentes!
 • Ágyneműit hetente cserélje, s legalább 60 C°-on mossa!
 • Cserélje ki állati vagy növényi anyagból (pl. gyapjú) készült matracait, kárpitjait szivacsra, szintetikus anyagokra!
 • Használjon olyan matrac- és ágyneműhuzatot, mely az atkák számára átjárhatatlan, s mégis jól szellőzik.
 • Poros ruháit és cipőit soha ne a lakószobában cserélje le!
 • Soha ne fésülködjön a hálószobában!
 • Ne engedjen be háziállatot a lakásba, főképp ne a hálószobába!
 • A szőnyegeket lehetőség szerint cserélje ki linóleumra vagy résmentesen fugázott parkettára, melyek könnyen tisztíthatók!
 • Azokat a kárpitokat és szőnyegeket, amelyeket nem tud kicserélni, kezelje atkairtó szerrel!
 • Lehetőség szerint minden „porfogót” távolítson el, mint pl. szőnyeg, falvédő, párna, plüssállat, textil lámpaernyő, textil anyagú tapéta, stb.!
 • Lakása ne legyen túlzsúfolva növényekkel! Lehetőleg ne tartson akváriumot!
 • Minden mosható textíliát mosson ki 60 C°-on, a nem moshatókat pedig adja tisztítóba!
 • Portörléshez mindig nedves ruhát használjon! Egy csepp eukaliptuszolaj segít elűzni az atkákat.
 • Csak mosható plüssjátékokat vegyenek, melyek szivaccsal vannak kitömve!
 • Ha van szellőztető vagy légkondicionáló berendezés, ezek legyenek speciális atkaszűrő technikával ellátottak!
 • Kirándulás, üdülés, utazás, üzleti út és hotelban tartózkodás esetére vigye magával szükséges gyógyszereit, illetve párnáját és ágyneműhuzatát!
 • Ha teheti magas hegyekbe menjen üdülni, ugyanis 1600 m tengerszint felett nincsenek atkák!

Címkék: , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése