A poratka

Szerző: Léda - Dátum: - Kategória: Allergia, Tudomány

poratka szürkén

A poratka (dermatophagoides pteronyssus) szabad szemmel nem látható ízeltlábú.

Gyakran a poratka ürüléke felelõs az álmatlanságért, a fejfájásért, pattanásos vagy a ráncos arcbõrért is! Az atkamentesítés az egyetlen eredményes megoldás! Régóta elfogadott, hogy a házipor is okozhat hasonló allergiás tüneteket, mint a virágpollen. Ezt a megfigyelést már a múlt században leírták orvosi szakfolyóiratokban, és a további kutatások igazolják, hogy valójában a háziporban levõ atka ürüléke amely egy erõsen irritáló fehérjét tartalmaz váltja ki az allergizáló reakciót.

A poratka, mint ízeltlábú, igen népes családba tartozik, s legalább negyven közelebbi rokona van. Allergológiai szempontból két atkafélének van jelentõsége a valódi házipor atkának és a lisztatkának, utóbbit inkább vidéken találjuk a lakásporban. Az poratka élettartama meglehetõsen rövid: általában 2-3 hónapig él. Viszont folyamatosan gondoskodik a bõséges után pótlásról.
A nõstények 40-50 tojást raknak le, a tojásból kb. 20 nap alatt lesznek kifejlett példányok. A párás közeg, és a 23-25 C körüli hõmérséklet a legkedvezõbb számukra. Masszív túlélõk, ha nincsenek ideális körülmények a tojások még sokáig fejlõdõ képesek.  Megdöbbentõ adat, hogy 1 gramm házipor 15 ezer atkát tartalmazhat. Az atka elsõsorban a matracokban, a kárpitban és a szõnyegben található meg. Tápanyagforrása az emberi hámszövet, a köröm, a szõr, de ugyanúgy kedveli az állati szõröket és tollakat is. Sõt, az atka táplálkozásához (emésztéséhez) szükségesek apró, mikroszkopikus méretû gombák melyek szintén okozhatják a problémát. Egy ember is bõséges élelemforrása lehet az atkáknak, hát még egy család, hiszen az ember naponta 1-2 gramm hámot veszít a bõrérõl. Ami irdatlan mennyiségû atkának biztosít élelmet. Egy új matracban négy hónapon belül megtelepszenek.

Ezért fontos az atkamentesítés, hogy gondtalan és kellemesebb legyen a pihenés!


[button color=”orange” link=”http://leda.aimaea.com/promocio/” tooltip=”Jelentkezzen egy ingyenes termékbemutatóra.”]Regisztráljon demóra…[/button]

Címkék: , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése