Allergia gyermekkorban, I. rész

Szerző: Léda - Dátum: - Kategória: Allergia, Egészség, Életmód

Kislány tüsszent

A különféle allergiák napjaink egyik legkomolyabb egészségügyi problémáját jelentik. A fejlett országokban az iskolaköteles korba lépő gyermekeknek csaknem egyharmada allergiában szenved. A tudományos vizsgálatok eredményei folyamatosan arról tájékoztatnak bennünket, hogy miért növekszik a gyermekek körében az allergia. Ugyanakkor számos tanácsot is adnak arra, hogyan lehet ésszerű módon elősegíteni a megelőzést. Hogyan lehet optimális módon megvédeni a gyermekeket az allergiától, hogy egészségesen és vidáman nőjenek fel?

Félelem az allergiától

A szénanátha, neurodermatitisz és asztma az utóbbi időkben népbetegséggé váltak. Az orvosok lassan tisztába jönnek az okokkal. A modern embernek mind kevesebb a természetes és több a mesterséges ellensége, azonban a szervezete nyilván nem tud mást tenni, mint mindig újabb védelmi ütközeteket vív.

Korábban a férgek vagy agresszív kórokozók ellen kellett harcolnia, manapság ártalmatlan anyagok ellen küzd, mint amilyenek a virágpor, macskaszőr vagy bizonyos fehérjék. Folyamatosan növekszik azoknak a száma, akiknek tavasszal viszket az orruk, a szemük vagy a szájpadlásuk, csöpög az orruk – legalábbis az ipari államokban.

Egyedül Németországban több mint 12 millió ember szenved szénanáthában. Az orvosokat különösen aggasztja az asztma és a neurodermatitiszes esetek növekedése. A légutak megbetegedése és az atopikus ekcéma nemcsak kínzó és fájdalmas, hanem az akár életveszélyes asztmába is torkollhat. Mindkét betegség jelentős mértékben befolyásolja a családi életet, az érintett gyerekek pedig komoly problémát jelentenek az óvodában és az iskolában.

Érdekes adatok

Az asztma bronchiale mára a leggyakoribb gyerekkori krónikus betegséggé vált.

  • Azok a gyerekek, akiket egyéves koruk előtt bölcsődébe adtak és ott több fertőzést kaptak, mint más csecsemők, lényegesen ritkábbanbetegszenek meg allergiában, mint a többiek.
  • Az egyke gyerekeknél nagyobb a kockázata annak, hogy allergiás betegséget szereznek, mint a testvérekkel együtt felnövő gyerekeknél.Ugyanez vonatkozik a magas társadalmi állásban lévők gyerekeire.
  • Azok a gyerekek, akik tanyán nőnek fel, kevésbé hajlamosak az allergiás megbetegedésekre: mindössze kétharmadannyi a szénanátháravonatkozó kockázatuk, mint az olyan vidéki gyerekeké, akik nem tanyán élnek. Az asztma is ritkább a parasztgyerekek körében.
  • Egyértelműen ritkábban fordulnak elő allergiás megbetegedések ott, ahol a hagyományos életstílus uralkodik, ahol a gyerekek már koránátestek különféle könnyebb vagy középnehéz vírusos és bakteriális fertőzéseken. Úgy tűnik, az ipari területek levegőjének káros anyagai nem befolyásolják kedvezőtlenül az allergiás hajlamot.

[/bullets]

Mi játszódik le a szervezetben?

Az immunrendszer, amely az egészségre káros anyagok elleni védekezésért felelős, megzavarodik. Hatóanyagait nemcsak az olyan anyagok ellen fordítja, amik károsak lehetnek a szervezetre, hanem teljesen ártalmatlan anyagok ellen is. A szénanátha esetében például a fák és füvek virágaival. Az allergiás betegeknél az antitestek (E típusú immunglobulinok, röviden IgE) csak arra várnak, hogy bizonyos allergéneket, amelyekre ők specializálódtak, azonosítsanak és a nyálkahártyában a hízósejteket arra bírják, hogy kiválasszák a hisztamin nevű gyulladást okozó hormont. Ettől a nyálkahártya kivörösödik, az orr elkezd viszketni és csöpögni.

Jó tudni!

Az allergia kockázata gyermekkorban:

  • ha egyik szülő sem allergiás 15%
  • ha az egyik szülő allergiás 20-40%
  • ha egy testvére allergiás 20-40%
  • ha mindkét szülő allergiás 40-60%
  • ha mindkét szülő erősen allergiás 60-80%

Mikor kockázatos?

A szénanátha akkor okoz problémát, ha az évek folyamán egy szinttel lejjebb kúszik. Ekkor már nemcsak a szem, az orr és a garat nyálkahártyáit érinti, hanem a bronchusokat is. Ezért a nem kezelt szénanátha sok esetben allergiás asztmát eredményezhet. A betegség elfajulásának kockázata akkor igen nagy, ha a szervezet már az iskolaévek előtt vagy akár már az első életévben érzékennyé vált. Ebben az esetben IgE antitesteket termel meghatározott allergénekkel szemben anélkül, hogy valamiféle allergiás tünet fellépne. Az asztmát tehát nem előzi meg okvetlenül szénanátha.

Címkék: , , , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése