Zöldségek, gyümölcsök, keresztallergia

Szerző: Léda - Dátum: - Kategória: Allergia, Egészség, Táplálkozás

zöldségek és keresztallergia

Sok parlagfű-allergiás keresztallergiáktól is szenved, azaz egyes zöldségekre-gyümölcsökre is érzékenyen reagál. Ilyenek lehetnek a dinnyefélék, a barackfélék, a paradicsom vagy a napraforgómag. Akinél allergiás reakciók jelentkeznek ezekre az ételekre, a parlagfűszezonban érdemes őket kerülnie.

Parlagfű szezonban a hagyományos „szénanáthás” tünetek (orr- és szemviszketés, orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, tüsszögés) mellett bizonyos ételek elfogyasztása után is előfordulhatnak allergiás panaszok, többek között ajak- vagy nyelvduzzanat, bizsergés, lágyszájpad- vagy garatviszketés. Ezt a tünetegyüttest orális allergia szindrómának hívják, melynek hátterében az ún. keresztallergia jelensége áll – áll az ÁNTSZ sajtóközleményében.

A keresztallergia a pollenben és bizonyos gyümölcs- és zöldségfélékben egyaránt megtalálható, rokon kémiai szerkezetet mutató molekulák, az úgynevezett kereszt-allergének nagyfokú hasonlóságán alapul. Emiatt az adott élelmiszer elfogyasztásakor az allergiát okozó pollennel rokonságot mutató kémiai anyag is képes helyben, a szájüreg nyálkahártyáján allergiás reakciót kiváltani. A tünetek az esetek legtöbbjében kellemetlenek, de általában múló jellegűek. Igen ritkán azonban fulladásérzés, légzési nehézség vagy súlyos allergiás reakció (anaphylaxia) is felléphet.

zöldségek és keresztallergia

A sütés-főzés segíthet az allergén molekulák lebomlásában

A tünetek kezelésében elsődleges az allergiát kiváltó élelmiszer fogyasztásának kerülése, főleg a pollenszezonban.(A tünetek ugyanis összefüggést mutatnak a pollenkoncentrációval is, szezonon kívül általában ritkábban és enyhébb formában jelentkezhetnek). Valamennyit segíthet a sütés-főzés is, mert sok keresztreakciót adó molekulát képes a hőhatás elbontani. Mindez azonban nem érvényes a dió-mogyorófélékre, mert a pirított magvak általában megtartják allergizáló hatásukat a sütés-pirítás ellenére is.

Bizonyos pollenek esetében jól meghatározható azon élelmiszerek köre, amelyek az adott pollenre allergiásoknál tüneteket kiválthatnak. „Fontos megjegyezni, hogy a pollenallergiások nagy többsége panasz nélkül fogyaszthatja a kérdéses gyümölcsöket, zöldségeket, panaszmentes esetben felesleges diétázni” – olvasható az ÁNTSZ közleményében.

A leggyakoribb keresztallergiák

  • Parlagfű: őszibarack, nektarin, dinnyefélék (görögdinnye, sárgadinnye), banán, tök, uborka, cukkini, paradicsom, kamilla, napraforgómag
  • Fekete üröm: sárgarépa, petrezselyem, zeller, alma, kivi, földimogyoró, egyes fűszerek (pl. kömény, édeskömény, ánizs, koriander)
  • Nyírfa: alma, körte, kivi, csonthéjasok (mogyoró, dió, mandula, szilva, cseresznye, meggy, őszibarack, sárgabarack), avokádó, burgonya, paradicsom, sárgarépa, zeller, spenót
  • Éger: alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller
  • Füvek: paradicsom, burgonya, rozs, búza, bab, borsó, lencse, szója, földimogyoró, szentjánoskenyér, élesztő, avokádó, édeskömény
  • Házipor-atka: rákféleségek

(Forrás:  Origo.hu)

Címkék: , , , , , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése