Tíz tény az allergiás szénanátháról

Szerző: Léda - Dátum: - Kategória: Allergia, Egészség

Náthás nő

A szénanátha a légúti allergia egyik megjelenési formája, a szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) és kísérő tüneteinek összefoglaló, közkeletű neve. Elsősorban a levegőben lebegő virágporok, pollenek illetve gombaspórák fehérjealkotórészei okozzák. Klinikailag akkor állapítható meg, ha a jellegzetes tünetei közül – tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás – legalább két tünet napi rendszerességgel, fél-egy órán át megfigyelhető.

Két fajtáját különböztetik meg: a szezonális allergiás rhinitist, amelynél a tünetek időtartama rövidebb egy hónapnál, és a nem szezonális, ún. perzisztáló (állandó) rhinitiszt, amelynél a tünetek egy hónapnál tovább is fennállnak. Ismert az egész évben fennálló tünetekkel járó ún. perenniális allergiás rhinitis is, amit atka, illetve toll vagy állati szőr allergia okoz.

  1. Az allergiások harmada tünetei miatt kénytelen kihagyni vagy lerövidíteni társasági és üzleti programjait – derült ki egy amerikai kutatásból.
  2. Az orrspray hatékonyságát növelheti, ha nemcsak kifújjuk az orrunkat a készítmény alkalmazása előtt, de ki is öblítjük. A sós vizes orrüregöblítés finoman kitisztítja az orrjáratokból a pollent, enyhíti az irritációt.
  3. Ha csak akkor kezdjük szedni a gyógyszereket, amikor már erősek a tünetek, akkor sokkal lassabban jutunk enyhüléshez, mintha az allergiát kiváltó növények virágzásának kezdetén kezdjük a terápiát.
  4. Ha allergiások vagyunk a virágporra, akkor legalább otthon tartsuk zárva az ablakokat. Hazaérkezéskor zuhanyozzunk le, dél körül pedig (amikor legmagasabb a pollenkoncentráció) ne menjünk az utcára, ne szellőztessünk.
  5. Az elmúlt években egyre több allergiás betegről beszélnek az orvosok. Ennek egyik oka, hogy egyre többen jutnak el orvoshoz a tüneteikkel, illetve míg korábban az allergiás megbetegedéseket könnyen összetévesztették más betegségekkel, ma már pontosabb diagnózis állítható fel.
  6. Ha valaki allergiás, akkor gondolkodjon el, hogy más (társ)betegségek tüneteit nem fedezi-e fel magán. Az allergia ugyanis hajlamosít asztmára, orrpolip kialakulására, orrmelléküreg-gyulladásra, középfülgyulladásra, alvási apnoe-ra.
  7. Az allergiások helyzetén nem csak az állatszőr és a pollen ronthat, hanem a lelki megterhelés és a stressz is. Minél nagyobb stressznek vagyunk kitéve, annál hevesebbek lesznek az allergiás reakciók. Az allergiás reakciók a lelki megterhelés hatására akár 2-4-szer rosszabbak is lehetnek, mint normális esetben!
  8. Ha nyaralást tervez, akkor nézzen utána, az adott helyen van-e abból a virágzó növényből, amelynek pollenjére allergiás. Allergiások számára jótékony a hegyi, tengerparti nyaralás, illetve a barlangtúra.
  9. Ha ön vagy az ünnepelt allergiás, akkor lehetőleg ne szervezzen kerti partit abban az időszakban, amikor az allergiát okozó növények nyílnak. Ilyenkor kirándulásra se menjen el. Ha autóval közlekedik, akkor tartsa felhúzva az ablakot, és jó szolgálatot tehet az autóban, lakásban egy pollenszűrős légkondicionáló.
  10. Meglepő, de egy japán sörgyártó vállalat kutatása szerint a sör enyhíti a szénanátha tüneteit. A sörterápia hatására a résztvevők 60 százaléka számot be arról, hogy csökkent a tüsszögésük gyakorisága és 55 százalék úgy tapasztalta, hogy az orrfolyás is mérséklődött. Allergológus szakemberek szerint a sör alapanyagában, a komlóban található flavonoidok felelősek a kedvező hatásért, amelyek valamelyest semlegesítik az allergiás tüneteket kiváltó vegyületet, a hisztamint.

 

(Forrás: HáziPatika.hu)

[button color=”orange” link=”http://leda.aimaea.com/promocio/” tooltip=”Jelentkezzen egy ingyenes termékbemutatóra.”]Regisztráljon demóra…[/button]

 

Címkék: , , , , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése