Hová tűnnek a méhek?

Szerző: levee - Dátum: - Kategória: Környezetvédelem, Tudomány

Hová tűnnek a méhek

Amikor az utolsó méh is eltűnik, onnantól mindösszesen 4 éve van már csak hátra az emberiségnek – szól a tévesen Einsteinnek  tulajdonított mondás. De hogy jön ez ide, napjaink nyomasztó kérdései mellett, mikor háborúk dúlnak, éhezés van a világ bizonyos részein, nagyhatalmak képzeletbeli ujja remeg a rakétákat kilövő piros gombokon. Fajok százainak kipusztulását asszisztálta végig az emberiség, miért pont a méhek eltűnése lenne különleges esemény?

Azt már általános iskolában is tanítják, hogy mi a méhek szerepe a termést hozó növények esetében, de azt nem, hogy a növényeket beporozó méhek pusztulása tucatnyi értékes gyümölcskultúra jövőjét veszélyezteti. A Cornell University tanulmánya szerint a méhek évente több mint 14 milliárd dollár értékű növényt poroznak be csak az Egyesült Államokban, 22 milliárd euró értékben pedig Európában. A méhek a szarvasmarhák és a sertések után a harmadik legfontosabb haszonállatnak számítanak.

Az utóbbi években tömeges bejelentések érkeztek a világ minden pontján arról a különleges eseményről, hogy a méhek egészen egyszerűen eltűntek, egyes esetekben több mint tízmillió példánynak is nyoma veszett. 2008-as jelentések szerint az Egyesült Államokban abban az évben a méhkolóniák 36%-a eltűnt, mára ez a szám néhol eléri a 80-90%-ot is.

A méhek ősidők óta harmóniában élnek az emberekkel, és ez az egyetlen rovar, amelynek “termését”: a mézet, pollent, propoliszt és méhpempőt fogyasztja az ember. Magyarországon jelenleg körülbelül 15 ezer család űzi e mesterséget, éves termelésük 25 ezer tonna fölött van, mégis, méhcsalád állományuk 60-70%-kal csökkent az elmúlt években.

Az elkövető: CCD vírus

A kolónia összeomlás rendellenessége (Colony Collapse Disorder, CCD) a jelenség pontos megnevezése. A méhek elindulnak pollent vagy nektárt gyűjteni, ám nem térnek vissza, eltévednek és útközben végkimerülésben pusztulnak el, halálra ítélve lárváikat és a méhkirálynőt.

Léteznek ugyan magyarázatok a tömeges csökkenésre, mint például a növényvédő szerek túlzott használata, valamiféle parazita vagy kórokozó, egyes kutatások pedig a mobiltelefonokat tették felelőssé. A vizsgálatokat végző tudósok úgy találták, hogy a mobiltelefonok által kibocsátott hullámok megzavarják a méhek tájékozódási képességét, de ezidáig nem volt egyértelmű magyarázat a megdöbbentő eseményekre, ezek inkább csak erősítik a szimptómákat. A leginkább gyanús kórokozó, az IAPV (Izraeli Akut Paralízis Vírus) adhat magyarázatot az anomáliára. E kórokozó Izraelből indult, majd Ausztrálián át az Egyesült Államokon keresztül jutott el végül Európába is, fő jellemzője pedig, hogy legyengíti a méhek immunrendszerét. A gyógymód egyszerű volna – a fertőzött kolóniák elkülönítése, minél kisebb háborgatása valamint egy szelektív vírusölő bevetése, de mindez még az embereket tizedelő vírusok esetében sem olyan egyszerű, nemhogy egy lényegesen nagyobb létszámmal bíró fajnál.

Amennyiben a folyamat nem fordul meg hamarosan, annak súlyos következményei lehetnek. A világon a 100 legfontosabb haszonnövény közül 70
beporzását a méhek végzik, összességében pedig a világ élelmiszer termelésének egyharmada függ a méhek szorgos munkájától. Az élelmiszer árak az egekbe repülhetnek, világszerte megnőne az éhezés, az élelmiszer-katasztfrófa nyomán pedig nem is olyan lassan elkezdene fogyni az emberiség. Így már nem is olyan kevés az a 4 év.

(Forrás: Gépnarancs.hu)

Címkék: , , , , , ,

Visszakövetés saját weboldalról.

Hozzászólás beküldése